Nelly Furtado

Nelly Furtado vanemad Antonio Jose ja Maria Manuela emmigreerusid Portugalist Kanadasse, Torontosse, kus 2. detsembril 1978. aastal sündis Nelly Kim ise. Laulma hakkas tüdruk juba 4-aastaselt ning mõne aja pärast võttis tantsutunde portugali tantsugrupis. 17-aastaselt oskas Nelly kitarri ja trombooni mängida ning hakkas ise kirjutama laule, mida esitas nii inglise kui ka portugali keeles.


Tema Dream Works' kaubamärgi all välja antud debüütalbum kandis pealkirja “Whoa, Nelly!” ning nägi ilmavalgust 2000. aasta septembris. Plaadi, mille lindistamises lõi kaasa tuntud produtsent Brian West, kõige populaarsemad lood olid: “I´m Like A Bird”, " ...On The Radio (Remember The Days)" ja “Turn Off The Light”. Album osutus väga edukaks ning mõne aja pärast sõlmis Furtado lepingu plaadifirmaga Dream Works Records.


2001. aastal Juno Awardsil pälvis Nelly Furtaado neli auhinda viiest kategooriast, kaasa arvatud ka aasta uustulnuka, parima laulu (“I´m Like A Bird”) ning parima artisti tiitli. Paari kuu pärast Canadian Radio Music Awardsi auhinnagalal võitis Furtado kaks auhinda (aasta uustulnuk ja parim naislaulja) ning 2002. aastal Grammy auhindade jagamisel võitis ta parima naisartisti auhinna laulu “I´m Like A Bird” eest. Samal aastal lõi Nelly kaasa Jurassic 5 albumi nimega “Power In Numbers” lindistamises ning asus lindistama oma teist albumit.



Septembris 2003 tõi Nelly Furtado ilmale oma tütre ning juba novembris nägi ilmavalgust tema teine “laps” – album pealkirjaga “Folklore”. “Folkloor on minu jaoks midagi salapärast ning maagilist, nii-öelda usk oma juurtesse. Igal inimesel on oma folkloor – olgu ta morn või lõbus,” – just nii seletab Nelly oma teise albumi pealkirja.



Materjali teise albumi jaoks hakkas Nelly kirjutama juba 2002. aastal, oma turnee “Burn In The Spotlight” ajal. Albumi lindistamises lõid kaasa ansambli Incubus kitarrist Mike Einziger, Becki basskitarrist Justin Johnson, Brasiilia poplaulja Caetano Veloso ning legendaarne The Kronos Quartet.



Furtado uus album polnud sugugi nii edukas nagu esimene ning Nelly otsustas pausi teha ning perekonnale pühenduda. 2005. aastal käisid kuulujutud, et Nelly töötab usinasti uue albumi kallal.



Tema kolmas album "Loose" ilmus juunis 2006 Geffeni kaubamärgi all. Laulus “All Good Things” lõi kaasa Coldplay laulja Chris Martin. Albumi kõige populaarsemad lood on “Promiscuous Girl” ja “Maneater”, mis tõusis USAs edetabelite esikohale.

Comments

Popular posts from this blog

Online Payday Advance instant Approval

Amy Winehouse

Beatles